Nieuws Banner

Italianen plots gek van Zonhovens bier

Italianen plots gek van Zonhovens bier

Vorig jaar lanceerde Luc Van Esch het Limburgs/Zonhovense bier 'Zonderik'. Het biertje vloeit echter ondertussen nationaal van Lommel tot in Oostende al een tijdje erg vlot over de toog. Maar tot zijn eigen verbazing zijn nu ook de Italianen plots wild van het Limburgse streekproduct. Binnenkort vertrekt al een tweede lading richting Italië.

Het begon als een uitdaging. Maar intussen moet Luc Van Esch, die zelf ook een supermarkt heeft in Zonhoven, steeds meer vaten bier brouwen. In ons eerste jaar brouwde zelfs al meer dan 50.000 liter Heerlijk Plezierbier. De naam van het bier verwijst trouwens naar de 'Zonderik beek' die door Zonhoven, Hasselt en Bolderberg/Heusden-Zolder stroomt. De Zonderikbeekvallei situeert zich in het Vijvergebied Midden-Limburg', thans 'De Wijers'. Een typisch lokaal product dus. Althans, tot vorige maand. Want intussen stromen de bestellingen vanuit Italië binnen.

"Hoe de Italianen plots ons bier ontdekt hebben? Ik was, met onze Zonderik, één van de standhouders op Zythos, een groot bierevenement met 260 deelnemers in Sint-Niklaas," vertelt Luc Van Esch. "Daar mogen alle minder commerciële bieren zichzelf promoten. Zonderik scoorde meteen met twee bieren, in de top 10 . Eén van de mannen die met veel enthousiasme kwam proeven was ene Gianni Capobianco, uit de streek van Firenze. De man was samen met een Italiaanse importeur meteen wild van onze Zonderik. En zo vertrokken weken later 50 bakken Zonderik bier en 600 grote flessen naar het zuiden. Erg straf, want we hebben het biertje pas vorig jaar in ons eigen Zonhoven gelanceerd. We wilden een leemte opvullen, omdat onze gemeente nog geen eigen streekbier had. Intussen hebben we al weer een enthousiaste Gianni aan de telefoon gehad vanuit Italië. Hij is er al verschillende cafés mee langs geweest in Toscane. De reacties zijn volgens hem overweldigend. We mogen ons klaar houden voor de volgende bestellingen. waarom de Italianen plots voor lokaal bier uit Limburg vallen? Waarschijnlijk omdat hun eigen biertjes nogal flets zijn. Ze houden wel van de wat straffere Belgische producten. Ook het verhaal en de geschiedenis van de Zonderik en de holstenen in Zonhoven spreekt hen enorm aan. Wie weet mogen we hier dus binnenkort bussen vol Italiaanse toeristen verwachten?"

Uitsluitend Zonhovens is het biertje trouwens niet meer. "We hebben de smaak intussen ook al uitgeprobeerd op jenever. Zo hopen we bij de Hasseltse jeneverfeesten de eerste 'Zonderik Likeur & Cream met Hasseltse Jenever' te lanceren. Verwacht ook een heerlijk assortiment Zonderik pralines met onze likeur. De naam kunnen we behouden, want de Zonderikbeek stroomt tenslotte ook naar Hasselt.

Bron: HLN 17/09/2010 Tekst/Foto : Toon Royackers

Columbus Management BVBA hosted by Hostyou powered by Sycro

Comments